Pohodništvo – planinarjenje

Bovško – dežela tisočerih možnosti za sprehode v neokrnjeno naravo Julijskih Alp. Mnoge poti v okolici Bovca, Srpenice, Loga pod Mangrtom, Soče in Trente so označene, zavarovane in nudijo neizmerne užitke ob pogledu na potoke, slapove, tišino alpskega gozda ter številne rože in živali, ki živijo na tem, po mnenju mnogih najlepšem delu Julijskih Alp.

Najbolj prvobiten stik človeka z naravo že stoletja ljudi vleče v gore, da bi videli, kako izgledajo kraji pod njimi, da bi se naužili svežega zraka, odpočili od tegob vsakdanjega življenja v dolini in predvsem našli svoj duševni mir v lepoti vršacev Julijskih Alp. Narava je v milijonih let na Bovškem izoblikovala izredno raznolik relief, ki se odraža v čudovitih gorah, alpskih krnicah in dolinah, gorskih travnikih in pobočjih, navdušujočih zaradi svoje prvobitnosti in divjine.

Pohodnike na Bovškem navdušujejo številne označene poti v visokogorju, ki izstopajo po prvinskem samotnem skalnem svetu in kraških pojavih. Med slednjimi je na Kaninu nekaj brezen, globjih od 1000 metrov. Najvišji vrhovi Julijskih Alp, vključno z očakom Triglavom in družino njegovih sosedov Razorja, Prisanka, Jalovca in Mangarta so pravi izziv za planinskih užitkov željne pohodnike. Odlično izhodišče za izlete v visokogorje je zgornja postaja krožne kabinske žičnice Kanin na nadmorski višini 2202 metra.

Nižinski svet s širnimi gozdovi, modrozelenimi rekami in potoki, veličastnimi slapovi in soteskami bogatijo stare domačije in prijazni ljudje, povezujejo pa ga številne številne označene tematske poti. Ljubitelji nižinskih izletov na Bovškem uživajo v tematskih poteh kot sta Pot miru in Soška pot.

Galerija