Ribolov

Čeprav je konkurenca za najlepše in najboljše slovenske ribiške revirje zelo močna, je reka Soča gotovo na prvem mestu. Že s svojo enkratno smaragdno barvo, belim prodcem in vijuganjem po zeleni dolini, obkroženi z zasneženimi vršaci, osupne s svojo lepoto ne le obiskovalca, ki prvič stopi v Soško dolino, temveč tudi vse druge. Loviti ribe v tej modro zeleni lepotici je velik privilegij.

Od vasi Soča v Trenti do Tolmina je za muharja okoli 50 kilometrov najprivlačnejšega dela reke. Soča je skoraj povsod lahko dostopna s ceste, speljane ob njej. V gornjem delu je hitra, deroča s številnimi brzicami, prelivi in tolmuni. Na nekaj mestih se prebija skozi krajše soteske, imenovane korita.

Sezona ribolova je od aprila do konca oktobra. Edini dovoljeni način je muharjenje. Prvi dnevi ribolova v dolini, od katere se zima še ni povsem poslovila, zahtevajo od ribiča kar precej potrpljenja.  Konec junija in cel julij je običajno najboljši čas na Soči. Postrvi se na površino dvigajo predvsem po sončnem zahodu.

Soška postrv, kraljica sladkovodnih voda, ki je ime dobila prav po reki Soči, je največji magnet za ribiče celega sveta. Od aprila do oktobra veliko ljubiteljev muharjenja preizkuša srečo in svoje znanje ribolova na reki Soči. Marsikomu se nasmehne sreča v obliki ulova trofejne lepotice, prav vsi pa odhajajo domov polni vtisov prelepe pokrajine, čiste reke in svežega gorskega zraka.

Galerija